Skrot din gamle brændeovn

Gå til fyr din gamle brændeovn

Derfor skal du skrotte

Er din brændeovn fra før 1995, er skrotningsordningen interessant for dig. Der er (mindst) 3 gode grunde til at skrotte din gamle brændeovn.

Men hvis du allerede er bevidst om, hvorfor det er sund fornuft, og du gerne vil vide, hvordan du får skrotpræmien, skal du klikke dig videre hen på: Sådan får du skrotpræmien

De 3 gode grunde

#1 Du får skrotpræmie

Miljøstyrelsen har oprettet en pulje på 42 mio. kr. til skrotningsordningen for gamle brændeovne, og pengene bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet.

Derfor får du 2.000 skattefrie kroner, når du skrotter din gamle brændeovn. Ja, den er god nok. Skrotpræmien er ikke skattepligtig, så der er lidt at lune sig på, hvad enten du erstatter din ovn med en ny eller nedlægger dit ildsted.

Her er alt, du skal vide om skrotningsordningen: Fakta om skrotningsordningen

#2 Du sparer op til 25 procent på brændeforbruget

Få dit brænde til at række længere med en ny brændeovn. For moderne brændeovne er mere effektive og bruger 25 procent mindre brænde end din gamle. Det er altså en investering, der betaler sig.

Hvor meget kan du hugge af dit brændeforbrug med en ny ovn? Klik her for at se beregningseksempler

#3 Du skåner miljøet for skadelige partikler

Din gamle brændeovn er lidt af en bandit, for den forurener luften med skadelige partikler. Faktisk forurener den op til fem gange mere end en ny og moderne model.

Når du skrotter din gamle brændeovn, skåner du din nabo for skadelige partikler. Og får du en ny, moderne brændeovn, kan du fyre op med god samvittighed.

Sådan gør du

Godt. Du har lommen fuld af gode argumenter, så nu er det tid til handling. Få din del af skrotningspuljen, før den er tom 

– følg denne tjekliste: Sådan får du skrotpræmien

Se også

Fakta om skrotningsordningen

Beregningseksempler på brændebesvarelse

Fakta om brændeovne og forurening

 

Sådan får du skrotpræmien

Din brændeovn eller pejseindsats er berettiget til præmie, når den:

  • er produceret før 1995
  • var tilsluttet på adressen pr. 1. december 2018
  • er skrottet og erstattet af en ny eller afmeldt og ildstedet lukket (røgrør tilmuret).

Tjekliste: Følg disse 5 trin, når du vil fyre din brændeovn og få skrotpræmien.

Se også

Eksempler på skrotningsberettigede ovne

Få håndværkerfradrag

Sådan finder du din brændeovns alder

De færreste kender på stående fod alderen på sin brændeovn, og for rigtig mange fulgte ovnen med, da man overtog hjemmet. Her er en kort guide til, hvordan du selv finder frem til alderen på din brændeovn. Men husk, at din skorstensfejer altid er den rigtige at spørge, hvis du er det mindste i tvivl. Sådan finder du din brændeovns alder:

  1. Tjek selv
    Hvis din brændeovn ikke har en glaslåge, er den uden tvivl fra før 1995. Men den kan sagtens være gammel nok til skrotpræmie, selvom den har en glaslåge. På nogle brændeovne kan du på bagsiden finde oplysninger om ovnens produktionsår.
    Da det kan være vanskeligt at aldersbestemme en brændeovn, kan du få hjælp i dette billedkatalog: Se eksempler på skrotningsberettigede ovne her.
  2. Spørg din forhandler/producentHvis du kender brændeovnens mærke, kan du henvende dig til en forhandler eller producent og få hjælp til at aldersbestemme din ovn.
  3. Kontakt din skorstensfejer
    Du kan tage kontakt til din skorstensfejer for rådgivning om din brændeovns alder. Du skal alligevel i kontakt med din skorstensfejer i løbet af skrotningsprocessen, hvis du vil søge om skrotpræmie. Find din skorstensfejer her.

Når du har fundet ud af, at din ovn eller pejs er fra 1994 eller før, skal du kontakte din skorstensfejer, som kan bekræfte alderen på din brændeovn og godkende, at den opfylder de øvrige krav til skrotpræmie.

Hovedparten af landets skorstensfejere er organiseret i Skorstensfejerlauget

Find din skorstensfejer her. Listen er landsdækkende, men i nogle områder af Danmark er der skorstensfejere, der ikke er organiseret i Skorstensfejerlauget. En del af disse kan kontaktes her.

Du skal tage to billeder i løbet af skrotningsprocessen.

  1. Tag et billede af din gamle brændeovn, før du skrotter den.
  2. Tag et billede af din nye brændeovn eller dit nedlagte ildsted, efter du har skrottet din gamle brændeovn.

Der er tre ting, du skal være opmærksom på, når du skrotter din gamle pejs eller brændeovn:

  1. Gamle brændeovne skal afleveres på genbrugspladsen og må ikke tilsluttes på ny.
  2. Du skal enten installere en ny brændeovn eller afmelde den gamle og sørge for, at røgrøret er tilmuret/blændet af.
  3. Derefter skal du få bekræftet fra din skorstensfejer, at din ovn er skrottet. Det er et krav, for at din ansøgning om skrotpræmie kan blive godkendt.

Når du har fuldført de første fire trin, er du klar til at ansøge om skrotpræmie Miljøstyrelsen har oprettet en pulje på 42 mio. kr. til skrotningsordningen for gamle brændeovne, og pengene bliver uddelt efter først-til-mølle-princippet.

Ordningen udløber, når puljen er opbrugt – dog senest til 31. december 2020. Er du klar til at modtage 2.000 skattefrie kroner på din konto?

Det skal du have klar

Kan du sætte flueben ud for disse tre punkter, er du klar til at ansøge om skrotpræmien.

  1. Din skorstensfejer har bekræftet, at din ovn/pejs er skrottet og enten erstattet af en ny brændeovn eller helt nedlagt
  2. Du har taget to billeder – før og efter skrotning
  3. Du har dit NemID ved hånden 

Klar?

NB: Puljen for skrotningspræmier er snart tømt.

Der udbetales efter Først-til-mølle princippet.

Afhængigt af tidspunktet for din ansøgning, kan det derfor ske , at du får besked om, at din ansøgning ikke bliver behandlet på grund af manglende midler. 

Mangler du hjælp til ansøgningen?

Denne video viser dig hvert enkelt trin i ansøgningsprocessen.

Se også

Spørgsmål og svar

Status på skrotningspuljen