Tørt og rent brænde er godt brænde

Brænde skal være rent og tørt, og brænde har brug for tid og korrekt opbevaring for at tørre. Efter at det er blevet savet og kløvet, skal have ligget tørt i et til to år, før det bruges til opvarmning

Sådan opbevarer du brænde

Hvis brændet ikke er ovntørret, skal det lagres, indtil det er tørt. Du skal opbevare brændet, så det ikke optager fugt. Udenfor er løsningen et overdækket brændeskur med god ventilation rundt om hele brændestablen – både på siderne og i top og bund – så fugten føres væk.

Selv med et godt brændeskur er det en god ide at lade brændet eftertørre i brændekurven i stuen i et par dage, inden man kommer det i brændeovnen.  

Er du i tvivl, kan en fugtmåler til et par hundrede kroner fortælle dig, om dit brænde er tilpas tørt. Fugtigheden skal være under 18 %.

""

Brændets størrelse

Fyr lidt ad gangen, og ikke med for store stykker træ. Når du holder på et stykke brænde, skal du mærke efter, om størrelsen omtrent svarer til en almindelig vinflaske.

Hvad sker der hvis jeg bruger vådt træ?

Hvis du lægger vådt eller fugtigt brænde i brændeovnen, får du en dårligere forbrænding, der frigiver flere partikler. Der vil være mere røg og dermed høj forurening, og din ovn og skorsten bliver hurtigere sodet til.

Der er forskel på træsorter

Lette træsorter som for eksempel gran kan tørre til under 18 % fugt til fyringssæsonen, hvis det flækkes og stakkes under tag inden midsommer. De tunge træsorter som bøg, eg og ahorn giver først tilstrækkeligt tørt brænde efter 1½ år ved korrekt opbevaring.  

Lovlige brændsler

Følgende er lovlige brændsler til brændeovne mv. og kedler:

  • Naturligt træ i store stykker med eller uden bark, i særdeleshed i form af brænde, træflis samt grene og kogler.
  • Findelt naturligt træ, i særdeleshed i form af savsmuld, spåner eller slibestøv.
  • Briketter af naturligt træ i form af træbriketter i henhold til DS/EN 14961-3, eller i form af træpiller i henhold til de brændselstekniske krav i DS/EN 14961-2, samt andre træpiller af naturligt træ med samme kvalitet, og halm og lignende plantestoffer, korn, der ikke er beregnet som fødevare, såsom hele kornplanter, affaldskorn, avner og halmrester samt piller af det førnævnte brændsel.

Se liste over ulovlige brændsler.

Læs mere om tørring og opbevaring af træ.

De fire fyringsråd:

  • Tænd op fra toppen
  • Brug tørt og rent træ
  • Sørg for rigelig med luft
  • Gå ud og tjek røgen