Forbud mod petrokoks til privat boligopvarmning

Fra den 1. januar 2019 er det forbudt at bruge petrokoks til privat boligopvarmning. Hvis du fyrer med petrokoks, bør du forberede dig ved at beslutte hvilket brændsel, du vil benytte, efter den 1. januar 2019.
Petrokoks til privat opvarmning forbydes for at undgå skader på miljø og mennesker
Røgen fra petrokoks indeholder svovl, som kan omdannes til svovlsyre og give syreskader og forsuring af miljøet. Det kan ses helt konkret ved, at skorstensrøret i anlæg til fyring med petrokoks ofte har ætsningsskader og må skiftes jævnligt, da der er risiko for at røret ætses op.
Aske fra petrokoks indeholder op til 7 % nikkel, hvilket er så stor en mængde, at asken må karakteriseres som farligt affald. Asken må derfor ikke smides ud med almindeligt husholdningsaffald eller spredes til omgivelserne men skal afleveres som farligt affald på genbrugsstationen.
Nikkel er den hyppigste grund til kontaktallergi i Danmark, og op mod 10 % af alle kvinder og 1 % af mænd er allergiske over for nikkel. Derfor er der stærke sundhedsmæssige argumenter for ikke at fyre med petrokoks i private anlæg.
Brændsler som kan benyttes i stedet for petrokoks til privat boligopvarmning
Det er ikke nødvendigt at skifte fyr, selvom petrokoks ikke længere må anvendes. Private anlæg, som tidligere blev fyret med petrokoks, vil kunne gå over til at fyre med træpiller eller brænde. Ifølge Teknologisk Institut vil det dog give en betydelig bedre udnyttelse af brændslet (træpiller eller brænde), hvis man skifter til f.eks. et træpillefyr. Der er ikke et nøjagtigt tal for, hvor mange boligejere, der har været nødt til at skifte brændsel, men forventningen lå omkring 2.000-2.500 boligejere.
Kommunen er tilsynsmyndighed
Forbuddet mod brug af petrokoks til privat boligopvarmning trådte i kraft den 1. januar 2019, og det er kommunen, som har tilsynet med, at reglerne overholdes.
Forbuddet er fastsat i brændeovnsbekendtgørelsens § 6, stk. 2, hvor der står at: Petroleumskoks må ikke anvendes i fyringsanlæg, der anvendes til privat opvarmning af husholdninger.
Det er fortsat lovligt at fyre med petrokoks i industrianlæg
Forbuddet mod petrokoks omfatter kun private anlæg og ikke industrianlæg over 1 megawatt (MW), hvor der er krav om røggasrensning og sikkerhed for, at asken bliver bortskaffet som farligt affald.