Vejledning til god fyringsteknik
Det er vigtigt, at du skaber de bedste forhold, når du fyrer i din brændeovn eller kedel, for at mindske udledningen af partikler fra dit fyringsanlæg.
I de følgende sider, kan du læse om, hvordan du kan fjerne op til 80% af de udledte partikler ved optændingsfasen, hvordan lufttilførslen har en indflydelse på forbrændingen, og hvilke brændsler du bør anvende i dit fyringsanlæg.
Siderne er opdelt i brændeovne/pejseindsatse og centralvarmekedler.
Kampagne
Miljøstyrelsen er i 2023 gået sammen med Skorstensfejerlauget om en informationskampagne, der skal hjælpe brændeovns- og fastbrændselskedelsejerne med at blive bedre til at tænde korrekt op i deres fyringsanlæg og dermed sikre en renere forbrænding.
Det sidste halve år har der været en stor efterspørgsel efter brændeovne på grund af energikrisen og ejerskifteordningen. Miljøstyrelsen vil derfor gerne sikre, at især alle de nye brændeovnsejere er bekendte med, hvordan der tændes korrekt op.
I kampagnen er der fokus på de 4 gode råd:
- Brug kun den brændselstype, der er beregnet til dit fyringsanlæg
- Tænd op i toppen af brændet
- Brug kun rent og tørt træ
- Sørg for rigeligt luft til ilden
Kampagnen er bygget op om skorstensfejernes rutinebesøg hos brændeovns- og fastbrændselskedelejere. Her vil skorstensfejerne tilbyde vejledning med udgangspunkt i de fire råd. Under besøget er der også mulighed for en demonstration i korrekt optænding. Oplæringen suppleres med en flyer.