Vigtig info, når du køber ny brændeovn

Skifter du din gamle brændeovn ud med en ny, kan du forvente en bedre varmeydelse og langt mindre partikeludslip, takket være fremskridt i teknologi og design.

Ofte er den bedste måde til at opnå mindre forurening fra en gammel brændeovn eller brændekedel at skifte den ud med en ny – hvis muligheden for fyring med brænde skal bevares.

Skrotningspræmie for brændeovne

I 2016 kunne man få 2.000 kr. for at skrotte sin gamle brændeovn, hvis ovnen var fra 1990 eller før. Ordningen var populær, og i 2019 blev det igen muligt at få 2.000 kr. i skrotningspræmie, hvis ovnen var fra før 1994.

Ældre brændeovne forurener i snit 3-5 gange så meget

En gammel brændeovn forurener i gennemsnit mere end tre til fem gange så meget som en moderne, svanemærket ovn, som er meget energieffektiv. Derfor er det en god ide at udskifte den gamle brændeovn med en ny svanemærket ovn – både af hensyn til luftforureningen og energieffektiviteten. 

Automatisk styring af luftindtag

En ny generation af brændeovne på markedet har automatisk styring af luftindtaget. Den type brændeovn er udstyret med en målesonde, der beregner, hvor meget luft brændet skal have for at optimere forbrændingen.

Alle nye fyringsanlæg skal opfylde emissionskrav

Alle nye brændeovne og -kedler, og brugte fyringsanlæg, der tilsluttes, skal opfylde emissionskravene i brændeovnsbekendtgørelsen. Dette skal producenten af brændeovnen dokumentere i en prøvningsattest

Fem fordele ved at købe en svanemærket brændeovn

Læs eksempler på ecolabel.dk

Når du skal have nyt fyringsanlæg

Når du køber et fyringsanlæg, gælder der forskellige regler alt efter, hvornår fyringsanlægget er bragt i omsætning (ejendomsretten på anlægget er overdraget til forhandleren). Er der tale om en brændeovn, som er bragt i omsætning før 1. januar 2022, skal du sikre dig, at der medfølger en prøvningsattest, som er det papir, der dokumenterer, at brændeovnsbekendtgørelsens krav er opfyldt. Når du tilslutter et fyringsanlæg, skal du have din skorstensfejer til at skrive under på anlæggets prøvningsattest, når han godkender installationen. Er brændeovnen bragt i omsætning fra 1. januar 2022 og frem, er der ikke krav om en prøvningsattest, da fyringsanlæg efter denne periode er omfattet af EU's Ecodesigndirektiv.