Dimensionering: Bolig og brændeovn skal passe sammen

Hvis du vil købe en ny brændeovn, skal du være opmærksom på korrekt dimensionering af ovnen. Det vil sige, du skal sikre dig, at den brændeovn, du køber, passer til størrelsen og indretningen af din bolig, og hvordan du ønsker at bruge ovnen.

De mindste brændeovne vil ofte kunne dække varmebehov

Generelt gælder, at de mindste brændeovne på markedet kan yde ned til omkring 3 kW. Og det vil for de fleste være tilstrækkeligt – særligt, hvis du har en anden varmekilde (fx fjernvarme), der kan hjælpe til på årets koldeste dage – og især hvis du kun skal bruge ovnen til hyggefyring.

De fleste huse er efterhånden godt isolerede. Selv de mindste ovne kan derfor i princippet opvarme større enfamiliehuse det meste af året. Men det kan i praksis være svært at få varmen fordelt tilfredsstillende i alle rum. Man vil derfor normalt have brug for anden opvarmning til de mere afsides dele af huset eller et anlæg, der kan hjælpe til med at fordele varmen i huset.

Hvis brændeovnen er for stor, bliver der hurtigt for varmt i det rum, hvor brændeovnen er opstillet. Man vil i så fald let blive fristet til at skrue for tidligt og for langt ned for lufttilførslen, og det vil øge forureningen med blandt andet partikler og lugt. Det er derfor bedre for luftkvaliteten, hvis brændeovnen har den rigtige størrelse – hellere lidt for lille end for stor.

Du kan søge vejledning hos din lokale skorstensfejer eller forhandler af brændeovne.

Brændeovnen skal have en prøvningsattest

Et prøvningsinstitut tester brændeovnen og udarbejder en prøvningsattest, der bl.a. viser testens resultat i forhold til emissionsgrænser.

Læs mere her