Svanemærket og andre miljømærker

En svanemærket brændeovn skal opfylde miljøkrav, der er lidt skrappere end de grænseværdier, som fyringsanlæg skal leve op til i brændeovnsbekendtgørelsen.

Mærkning af brændeovne foregår ved, at brændeovnen testes for at finde ud af, hvor god den er til at omdanne brændslet til varme (ovnens virkningsgrad), og hvor meget den forurener. Mærkerne kan altså hjælpe dig til at finde den mest effektive og miljøvenlige brændeovn. Alle brændeovne og andre fyringsanlæg op til 1 MW skal testes og dokumentere at de kan overholde grænseværdierne i brændeovnsbekendtgørelsen, for at kunne sælges i Danmark.

Mærkningsordninger er frivillige for producenterne

Der findes forskellige danske og udenlandske mærkninger. Fælles for dem er, at de er frivillige for producenterne. Så hvis en brændeovn ikke har et miljømærke, er det altså ikke nødvendigvis et udtryk for, at brændeovnen er dårlig. Her kan du i stedet bede forhandleren fremlægge dokumentation for ovnens effektivitet og niveau for forurening. Desuden skal brændeovne for at blive solgt på det danske marked under alle omstændigheder opfylde grænseværdierne i brændeovnsbekendtgørelsen. 

Hvilket mærke skal du kigge efter?

Svanemærket er det nordiske miljømærke og er forbrugernes garanti for, at ovnen lever op til skrappe miljøkrav, som er endnu strengere end lovkravene i Danmark til nye fyringsanlæg. Der findes et stort udvalg af svanemærkede ovne og pejseindsatse på det danske marked. Miljøstyrelsen anbefaler derfor, at man køber en svanemærket ovn. Find liste over svanemærkede brændeovne her.

En svanemærket brændeovne skal anvendes korrekt

En svanemærket brændeovn udleder også partikler og kan være kilde til uhensigtsmæssig virkning på nærmiljøet, hvis den bruges forkert. Husk derfor de fire gode råd om korrekt fyring:

  1. Tænd op fra toppen
  2. Brug kun rent og tørt brænde
  3. Sørg for rigeligt med luft
  4. Tjek at røgen er næsten usynlig.

Fem fordele ved at købe en svanemærket brændeovn

Læs eksempler på ecolabel.dk

Brændeovnen skal have en prøvningsattest

Et prøvningsinstitut tester brændeovnen og udarbejder en prøvningsattest, der bl.a. viser testens resultat i forhold til emissionsgrænser.

Læs mere her